A Bar Ilan Egyetem és a Galileai Orvosi Központ kutatói szerint ennek a vitaminnak olyan erős hatása van a betegség súlyosságára, hogy életkoruk és D-vitamin-szintjük alapján meg tudják jósolni, mi történik a megfertőződött emberekkel.
A D-vitamin-hiány jelentősen növeli a kockázati szintet - állapították meg az izraeli orvosok a PLOS One folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban. A méréseket a vírus első két izraeli hullámának idején, még a vakcinák széles körben elérhetővé válása előtt végezték, és az orvosok hangsúlyozták, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a védőoltásokat, hanem csak az immunitás csökkenésének megakadályozását szolgálhatják.
A Közel-Keleten, s benne Izraelben igen elterjedt a D-vitamin-hiány, egy 2011-es tanulmány szerint ötből csaknem négy embernek alacsony a vitaminszintje. Az új izraeli tanulmány szerint a fertőzés előtt táplálékkiegészítők szedésével a betegek elkerülhetik a COVID-19 legsúlyosabb következményeit.
A D-vitamin segít a fertőzötteknek, mert hatékonyan erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozók elleni küzdelemben - mondta a The Times of Israelnek Amiel Dror, az egyik kutató. Ez ugyanúgy vonatkozik az omikronra, mint a korábbi változatokra - tette hozzá.
Izraelben és számos más országban az egészségügyi hatóságok már régóta javasolták a D-vitamin-kiegészítőket a koronavírus-járványra válaszul, de eddig kevés adat állt rendelkezésre ennek hatékonyságáról.
Júniusban a kutatók már közzétették az előzetes eredményeket, amelyek szerint: A NEM SOKKAL A KÓRHÁZI KEZELÉS ELŐTT D-VITAMIN-HIÁNYBAN SZENVEDŐ KORONAVÍRUSOS BETEGEK 26 SZÁZALÉKA HALT MEG, SZEMBEN A NORMÁLIS D-VITAMIN-SZINTŰ BETEGEKKEL, AHOL CSAK 3 SZÁZALÉK VESZTETTE ÉLETÉT.
Azt is megállapították, hogy: A KÓRHÁZBAN KEZELT, D-VITAMIN-HIÁNYOS BETEGEK ÁTLAGOSAN 14-SZER NAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL KERÜLTEK SÚLYOS VAGY KRITIKUS ÁLLAPOTBA, MINT MÁSOK. A kutatás június óta két évre visszamenőleg is górcső alá vette a betegek korábbi vitaminszintjének adatait, és megállapította, hogy továbbra is erős a korreláció a betegség súlyosságával, vagyis nem a betegség megjelenése okozta a D-vitamin-szint csökkenését.
Forrás: Portfolio.hu